Krossobanen

Krossobanen er Nordens eldste og mest originale to-tausbane som fremdeles er i regulær trafikk. Du finner den på Rjukan, bare vel 1 km vest for sentrum av byen. På nedre stasjonen Krosso, finnes det en stor gratis parkeringsplass. Herfra fraktes passasjerene – i løpet av ca 4.5 min. – opp i 886 m.o.h. til øvre stasjon Gvepseborg.

Fra utsiktsplatået øverst på stasjonsbygningen har man en storslått utsikt over hele Vestfjordalen, Vemork og områdene for tungtvannssabotasjen, Gaustatoppen og innover Gausdalen. Omlag 100 m nord ligger Gvepseborg Café og Retaurant, som serverer nydelig mat i naturskjønne omgivelser. Man kan dessuten delta på ferdig tilrettelagte naturaktiviteter i nærområdet og på Hardangervidda – som er Europas største nasjonalpark. I løpet av ca 4½ minutt tar banen deg fra nedre stasjon Krosso – som ligger på 403 m.o.h. – til øvre stasjon Gvepseborg – som ligger 886 m.o.h.

Krossobanen er det raskeste transportmiddel fra det sentrale østlandsområde til Hardangervidda: Kun 2,5 time fra Oslo til Rjukan. Utsikten under turen er bare enestående – og går du noen trappetrinn opp til utsiktsplattformen på øvre stasjon – ja da blir utsikten enda mer formidabel. Hele Vestfjordalen, Gaustatoppen, Gausdalen og områdene for tungtvanns-sabotasjen på Vemork, ligger innenfor ditt synsfelt. Etter en 20-25 min. tur på «Solstien» er man oppe på selve Hardangerviddaplatået på 1100 moh. Hardangervidda er Europas største fjellplatå på 8,6 mill. da.

Kilde: Bilder og tekst  krossobanen.no – følg linken for mer informasjon

Rjukan Klatrepark

rett ved Gvepseborg Kaffe finner du også Rjukan Klarepark – Verdens første tema-klatrepark!

Fantastiske løyper for stor og små uavhengig av erfaring!

Den tøffeste løypa er en historisk reise gjennom den legendariske Vemork aksjonen. Denne løypen tar deg igjennom det våre helter gjorde tilbake i 1943.

Informasjoner finner du på nettsiden