Rjukan står på UNESCOs verdensarvliste og ligger rett ved Hardangervidda nasjonalpark. Stedet er best kjent for Gaustatoppen og tungtvannsaksjonen under annen verdenskrig.
Sabotørstien, som kan gås både med og uten guide, er veien de verdensberømte norske motstandsfolkene brukte under annen verdenskrig for å komme seg fra Hardangervidda ned til Vemork for å sprenge tungtvannsfabrikken der.
Den vellykkede aksjonen sørget for at Tyskland ikke fikk utviklet atombomben de så inderlig ønsket seg, og operasjonen var en av de viktigste og dristigste som ble utført under krigen. På Norsk industriarbeidermuseum på Vemork kan du lære mer om Rjukans spennende krigshistorie.
Rjukanfossen ble «oppdaget» av geologiprofessor Jens Esmark i 1810, som påsto at han hadde funnet «verdens høyeste fossefall». Esmark tok i, for Rjukanfossen er ikke mer enn 104 meter høy. Men oppdagelsen førte til økt reiseliv i Rjukan, som kalles den moderne turismens vugge i Norge.
I dag går mesteparten av vannet i fossen i rør til Vemork kraftstasjon, som leverte strøm til Rjukan Salpeterfabrikker og Hydrogenfabrikken på Vemork. Stasjonen er nå et museum der man kan være med på energieventyret og følge industriutviklingen i Norge og på Rjukan.
Rjukan er Norges første arkitekttegnede by og ble bygd opp av Norsk Hydro på rekordtid. Byens grunnlegger, industrimagnaten Sam Eyde, var opptatt av arkitektur, og ville bygge et estetisk mønstersamfunn. Den høye arkitektoniske standarden har sendt Rjukan rett inn på UNESCOs verdensarvliste.
I vinterhalvåret ligger Rjukan i skyggen av fjellene hele døgnet. I 1913 ville Sam Eyde henge opp et solspeil på Rjukan for å gi arbeiderne sollys også om vinteren. Eyde klarte det ikke, men i 2013 kunne endelig solhungrige rjukanfolk samle seg under det store solspeilet som er montert i fjellveggen rett over Rjukan torg. Det finnes mange muligheter for å reise til Rjukan.
Kilde: Visit Norway